Tuesday, September 1, 2015

Siirappitorttu


Kirjat. Minne kaikkialle ne voivatkaan kuljettaa... Oman sukupolveni luetuin teos lienee Harry Potter, jonka maailmaan moni uppoutui vuosiksi. Vaikka sarjan päättymisestä on kulunut jo vuosia, on sen tarinassa sitä jotain, jonka vuoksi siihen palaa yhä uudestaan kirjojen ja elokuvien avulla, sekä miksei myös leipoen. Siirappitorttu on perinteinen brittiläinen, muualla vähemmän tunnettu leipomus, jonka Tylypahkan kotitonttujen valmistaman version Harry nimesi suosikkijälkiruuakseen. Maistoin torttua ensimmäisellä Lontoon-matkallani, mutta en hurmaantunut siitä silloin. Nyt kun matkasta on vuosia, eikä muisto ole enää voimakas, oli tätä netistä löytämääni versiota kuitenkin kokeiltava, ja maku hurmasi minut. Sitruunainen, makea ja hieman tahmea, tätä on tehtävä uudelleen, ainakin syyskuun ensimmäinen päivä. 

Siirappitorttu

Pohja:
  • 250 g (4,5 dl) vehnäjauhoja
  • 130g voita
  • n. 3 rkl vettä
Täyte:

  • 400g (n. 3 dl) vaaleaa siirappia
  • 150g hieman kuivahtaneen vehnäleivän murusia 
  • ½-1 sitruunan kuorta ja mehua 
Voiteluun kananmuna

Valmistus:

Valmista pohja nyppimällä voi ja jauhot. Lisää hieman vettä kunnes aiheet yhdistyvät tasaiseksi taikinaksi. Peitä ja aseta jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi. 

Täytettä varten hienonna vehnäleipä muruiksi. Mittaa siirappi kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes se on helpommin juoksevaa. Sekoita joukkoon leivänmurut ja sitruuna.

Kauli noin puolet taikinasta ja aseta voideltuun piirakkavuokaan. Levitä täyte päälle. Tee lopusta taikinasta pinnalle kuvioita ja voitele ne munalla ennen piiraan pinnalle asettelua. Paista 10 minuuttia 200 oC:ssa, pudota sitten lämpö 180 oC:seen ja paista n. 25 minuuttia kunnes piiras saa kauniin värin.
Tarjoa jäähtyneenä sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.

Vinkki: Voit myös tehdä miniversioita muffinssivuokiin ottamalla taikinasta muotilla pyöreitä palasia ja täyttämällä ne, tällöin koristelua ei kannata tehdä.

No comments:

Post a Comment