Wednesday, March 25, 2015

Cheddar-macaronit



Mikroburgerit? Mac-and-cheese?
Helmikuun alussa tuli opettajalta sähköpostia Paras suomalainen juustojälkiruoka -kilpailusta. Osallistumisaikaa siinä vaiheessa oli jäljellä vielä huikeat kymmenen päivää kilpailussa joka oli alkanut jo syyskuussa... Ei ole suutarin lapsilla kenkiä juu.

En ajatellut osallistua koska nämä viimeisen vuoden opinnot ovat olleet työmäärältään vaativia. Mutta se tuhannen euron pääpalkinto... Kun tentteihin lukemisen sijaan huomasin kuitenkin miettiväni eri juustotyyppejä ja niihin sopivia yhdistelmiä oli aika selvää että olisi kokeiltava edes jotain jotta en reputtaisi. Sen viikonlopun sitten vispasin ja vatkasin samalla kun yritin sisäistää PI- ja virtauskaavioiden eroja.

Sääntönähän kisassa oli luoda jälkiruoka käyttämällä suomalaisia juustoja. Satuin löytämään Jukolan juuston Aito Cheddarin ja netti vakuutti manteleiden olevan klassinen yhdistelmä juuston kanssa, joten ei siinä kai insinöörin matikkaa tarvita keksimään macaronit. Myöhemmin tuli sitten mieleen naamioida nämä hampurilaisiksi. Finaaliin asti en päässyt mutta oma lemppari näistä kyllä tuli.

Käyttämäni macaronien perusohje on kirjasta Macaronit, kuppikakut & kakkutikkarit. Koska kuvassa olevat macaronit ovat kolmannesta elämäni aikana tekemästä erästä, suosittelen esim. Kinuskikissaa tarkempien ohjeiden lähteeksi. Ja koska ainoa omistamani siivilä on teen valmistukseen, ei tämän satsin kuivia aineita ole siivilöity.

Macaronit
170 g tomusokeria
110 g mantelijauhetta
90 g munanvalkuaista 
2 rkl kidesokeria
elintarvikeväriä (oranssia tai keltaista+punaista)

Siivilöi mantelijauhe sekä tomusokeri ja punnitse ne. Yhdistä.
Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi, lisää kidesokeri ja vaahdota kunnes seos on jäykkää. Lisää elintarvikeväri ja tomusokeri-manteliseos, sekoita hyvin.

Pursota taikinasta pyöreitä kiekkoja leivinpaperin päälle ja anna niiden seistä ainakin 45 minuuttia ennen paistoa 125 °C/20 min. Pohjat ovat valmiita kun ne irtoavat paperista.

Täyte:
Cheddaria (Jukolan juusto)
Voikreemi: 1 dl pehmeää voita+n. 2 dl tomusokeria
(elintarvikeväriä+kaakaojauhetta purilaisia varten)
Cake-popseista lisää kunhan olen hionut reseptiä.

Vaahdota voi ja siivilöity tomusokeri. Sipaise jokaiselle macaron-pohjalle kreemiä ohut kerros, tarkoituksena ei ole niinkään lisätä makua ja sokeria leivokseen vaan käyttää sitä tarttumapinta juustolle jotta leivokset pysyisivät koossa. Koska cheddar on luonteeltaan murenevaa, havaitsin parhaimmaksi tavaksi leikata terävällä veitsellä muutaman millin paksuisia siivuja joita sitten asettelin sen verran pohjan päälle kuin mahtui. Juuston päälle asetetaan toinen voideltu kiekko ja leivos on valmis.

Purilaisia varten jaa kreemi kahteen osaan joista toiseen lisää tummaa kaakaojauhetta ja toiseen punaista (ja mahdollisesti keltaista) elintarvikeväriä kunnes se näyttää ketsuppimaiselta. Kaakaokreemiä voi pursottaa puoleen pohjista reunoille 'pihviksi' ja sipaista punaista kreemiä toiseen puoleen. Juustoa väliin ja makeat hampurilaiset ovat valmiit.

No comments:

Post a Comment