Thursday, February 4, 2016

Kristalli- ja dallaspullat


Viimeksi tuoretta pullaa oli meillä joulun alla ja kyllä sitä kaipaa aina toisinaan, etenkin kun törmään tuon tuostakin ihaniin kristallipulliin, joita itse en ollutkaan tehnyt vielä. Näistä tehdään sunnuntaina meillä laskiaispullia hillolla ja kermavaahdolla, joten sotkuiset sormet ja huulet ovat taatut! Ja koska itsetehtyä vaniljakiisseliä jäi hieman yli, tein samalla annoksen dallas-pullia. Pullien ohjeen katsoin täältä, mutta muokkasin sitä hieman omaan makuun sopivaksi.

Vaniljakiisseli

  • 5 dl täysmaitoa
  • 1 kananmuna
  • n. ½ dl sokeria
  • 2 rkl perunajauhoa
  • Ihan pieni pohjaanpalaminen ei pilaa mitään,
     jos sitä ei kaavi mukaan...
  • n. 2 tl vaniljasokeria

Yhdistä kaikki aineet vaniljasokeria lukuunottamatta kattilassa ja lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos paksunee ja kiehahtaa nopeasti. Lisää vaniljasokeria (ja sokeria tarvittaessa) maun mukaan. Kastike riittää kaksinkertaiseen annokseen pullaa.

Pullataikina

  • 2 dl vaniljakiisseliä
  • 1 dl vettä 
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • ½ rkl vaniljasokeria
  • ½ rkl kardemummaa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • n. 5 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voita tai margariinia
Mittaa kuumaa vaniljakastiketta kulhoon ja lisää kylmä vesi. Testaa lämpötila ja anna jäähtyä tarvittaessa. Sekoita joukkoon loput aineet järjestyksessä ja alusta taikinaa kunnes se irtoaa nätisti kulhon reunoilta, lisää tarvittaessa jauhoja. Anna kohota. 


Kristallipullat:

  • 25 g voita sulatettuna
  • kidesokeria

Leivo taikina tangoksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele paloista halutun muotoisia pullia pellille., peruskristallipullat syntyvät solmimalla taikinapötkö solmulle. Kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla kunnes pullat ovat kauniin ruskeita (n. 7-8 minuuttia). Voitele pullat kuumina voisulalla ja kierittele sokerissa.

Dallaspullat:

Kaulitse taikina levyksi ja levitä sille jäljelle jäänyttä vaniljakastiketta. Kääri rullalle ja leikkaa paloja. Nipistä taikinaa pohjapuolelta yhteen, jotta kastike ei valu ulos ja pala. Palat voi laittaa paperivuokiin, mikä vähentää pellille syntyvää sotkua ja palamista. Kohota ja paista kuten kristallipullat. Voitele voisulalla paiston jälkeen.



No comments:

Post a Comment